Светозар Милетић

ПОЈЕДИНЦИМА, ОРГАНИЗАЦИЈАМА И УДРУЖЕЊИМА СРБА У ДИЈАСПОРИ

Поштовани!

Након свих догађаја који су се десили задњих деценија на простору наше земље, као и у укупном српском националном бићу, поново се групишу снаге којима је страначки интерес изнад отаџбинског. У условима значајне дезорјентисаности народа, користећи снажан пропагандни утицај, поново су на помолу преваре које воде даљем растакању српског националног бића и слабљењу и дезинтеграцији државе. Не мирећи се са процесима који воде даљем слабљењу српских националних интереса група патриота је подстакнута масовном жељом српских грађана покренула 2001. године оснивање Српског народног покрета „Светозар Милетић“ који је одмах јасно прокламовао свој основни и најзначајнији циљ и задатак, пре свега дефинисање и борба за очување српских националних интереса као и борба за очување целовитости и јединства државе.

У реализацији зацртаних програмских циљева Покрет је отворен за све патриотске снаге и сарадњу са свим удружењима и организацијама у земљи и дијаспори. На таквој програмској основи Покрет је привукао за непуне две године у чланство велики број чланова и симпатизера, а тај се број из дана у дан повећава. Остварио је тесну везу са српским странкама и удружењима у бившим југословенским републикама.

У земљи је добио пуну подршку и благослов СПЦ, бројних чланова САНУ, научних и јавних личности. Они нису само формално приступили Покрету већ у његовом раду и активностима значајно и активно учествују. Покрету је колективно пришло око десет патриотски опредељених организација и удружења. Остварене су везе и одржавају се редовни контакти са свим политичким странкама које у својим програмима и пракси имају наглашено питање очувања националних интереса и целовитост државе. Настојимо да кроз контакте са осталима утичемо и што више приближимо ставове који би доприносили већем националном јединству. На основу до сада остварених циљева и постигнутих резултата Српски народни покрет „Светозар Милетић“ представља респективну снагу.

Наша је жеља да се омасовимо у тој мери што би нам пришли сви Срби који желе да се боре за основне националне интересе, јер сви који тако размишљају и спремни су да према томе раде требали би да припадају Покрету или бар снагама које на реализацији истих циљева сарађују са Покретом.

Желимо да се из српске дијаспоре укључе у борбу за реализацију српских националних интереса и јачање стабилности државе сви Срби и сви њихови духовни потенцијали. Ми се боримо за савремену и јаку националну државу, укључену у све савремене светске токове и асоцијације, са јаком привредом и економијом. Желимо да поштујемо свет и да свет поштује нас, што можемо постићи и без одрицања и растакања националних интереса, усвајањем јасне стратегије са прецизно дефинисаним националним интересима. У томе морају учествовати сви Срби у земљи и дијаспори. У том циљу ћемо покренути акцију прикупљања потписа грађана за покретање иницијативе у републичким скупштинама и скупштини заједничке државе за доношење закона по коме би Срби из дијаспоре стекли право на држављанство своје отаџбине, а тиме и право гласа и заступљености. Заправо, желимо да се у времену које је пред нама оствари деценијски, или боље речено, вековни сан, да се сви Срби сложе око најважнијих националних интереса како би имали:

Срби у дијаспори су своју приврженост и искреност према отаџбини безброј пута до сада показали. Нажалост, није им се адекватно узвраћало. Српски народни покрет „Светозар Милетић“ Вам доставља свој Статут и Програм, организациону шему и остали материјал, отварајући пут свим патриотским организацијама и удружењима, као и појединцима да се сами определе за сарадњу, колективни приступ или лично учлањење.

Отворени смо за све Ваше предлоге, мишљења и сугестије.

Поред наведеног покренућемо и иницијативу за преиспитивање енормно високих цена путних исправа и разних потврда које се издају у дипломатско – конзуларним представништвима у свету као и иницијативу за формирање Републичког министарства за дијаспору.

Молимо и за Ваш став по питању покретања иницијативе и прикупљања потписа грађана у земљи.

Отаџбинско изнад партијског.

Братски поздрав!

О Васкрсу, Господње 2003. године

Председник Српског народног покрета
„СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ“
Академик ДРАГАН НЕДЕЉКОВИЋ, с.р.

Председник Програмског савета – Црквено–народног савета
Академик ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ, с.р.

Председник Сабора
ПАВЛЕ СТАНОЈЕВИЋ, с.р.

Председник Извршног одбора
ЂОРЂЕ СРБУЛОВИЋ, с.р.